Thomas Turner & Co. 6/8A nyél és az ék wenge, a fa kezelése munkalapolajjal történt.
Egy soha véget nem érőnek látszó felújításomat zárom ezzel a bejegyzéssel.
Több hónapot dolgoztam rajta kisebb megszakításokkal. Kísérleteztem. Először kézi csiszolással dolgoztam, majd, a jobb eredmény reményében, géppel is végigjátszottam kb. ugyanezt. A gépi csiszolást ezres csiszolóporral zártam a szokásos előpolírozó/polírozó paszták előtt. Közben, ahogy az első kép is tanúsítja, történt egy csúnya baleset a pengével. Ekkor azt gondoltam, már nem folytatom, de aztán mégiscsak "kiköszörültem" a csorbát.
A nyélnek is többször nekifogtam. Először nem volt ragasztva az ék, majd Tibi tanácsára ezt is kijavítottam. Először alapozó olajjal engedtem csak be, azután meggondoltam magam, visszacsiszoltam, és kikeményedő munkalapolajjal kezeltem. Inkább nem árulom el, hány rétegben, szerintem három számjegyű.
A nyél nincs polírozva, a selyemfényt az olaj adja.
Sokat tanultam a folyamat közben, az biztos. Pl. azt, hogy egy ilyen wedge penge élprofilját nem érdemes ezres kövön kialakítani, akármennyire is türelmesnek gondolja magát az ember.
Még most sem vagyok mindennel maximálisan elégedett, de már meg merem mutatni nektek.
Eredeti állapot, és a baleset
Felújítás után
Szép napot!