Szerző Téma: Élezés és fenés – technika, módszerek  (Megtekintve 510317 alkalommal)

FBP

• Vendég
Re:Élezés és fenés – technika, módszerek
« Válasz #495 Dátum: 2011. November 11. - 21:46:23 »
Gyanítom, hogy a fejszéhez és a borotvakéshez egy kicsit más durvaságú kő(vek) szükségeltetik  :evil:
Hacsak nem borotvaéles fejszét szeretnél  :fetreng:
Különben meg a fejszének nem kell olyan nagyon jó él, mert annál nem az él a lényeg! Egy balta már más tészta  :evil: :evil: :evil:

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
    • http://www.lordborotva.hu
« Válasz #496 Dátum: 2011. November 12. - 11:49:29 »
A fejszét lehet akár nagyobb fordulatszámú köszörűn élezni, akármilyen a borotvákhoz való kövön megőszülsz és tönkre is vágod a követ, és lehet sűrűn síkolni. A konyhakést és borotvát viszont lehet ugyanazon a SÍK kövön, de mindig a fokozatosság elvén haladva az optimális sebességű munkákhoz. Ezért kés+borotva mindkettő tökéletes élezéséhez minimum kell egy jópár különböző kő, de ezeket már lehet kombinálni.Az én szv viszont az, hogy kell venni egy késélezőt (pl CATRA) az heti 20mp-es munkával tip top állapotban tartja a késeket és megváltoztatja az ember életét... :-) A fejszét pedig elég egy évben egyszer megélezni, annak nem is jó, ha túl éles, illetve nagyszögű él kell neki, ami nem "éles". 

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #497 Dátum: 2011. November 12. - 13:08:41 »
Penge: Van tapasztalat a CATRAHONE-nal is, vagy neked komolyabb cuccod van? 1000 fontot azért nem szánnék már rá.
God shave the queen

Penge mintabolt     Eladó kezdőkés

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #498 Dátum: 2011. November 12. - 13:21:41 »
Nekem Catrahone van, de nem ezer font volt! :o Ez ilyen kicsi asztali félprofi... és olyan élt varázsol pillanatok alatt, hogy most már csak ritkán veszem elő a köveket, meg a rudat az élfrissítésekhez.

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #499 Dátum: 2011. November 12. - 13:27:52 »
Én is a catrtahone-en gondolkodom, az 60 font körül láttam. De a következő lépés már a CATRASahrp, na azt már 1.000 font körül láttam.
God shave the queen

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #500 Dátum: 2011. November 12. - 18:23:14 »
Transit- Ezen ne gondolkodj, hanem vedd meg mihamarabb. A Catrasharpot szerintem pedig csak akkor vegyél, ha felhagysz a szódázással és belevágsz az élezésbe!  :fetreng: :sör: 

Nem elérhető SicTransit

• Moderátor
  • Törzstag
  • lelkes kezdő
« Válasz #501 Dátum: 2011. November 12. - 18:27:28 »
Kösz Penge, akkor ez lesz a jövő év projektje nálam.
God shave the queen

Nem elérhető tothzoltan

• Törzstag
« Válasz #502 Dátum: 2011. November 12. - 20:08:43 »
Szép ára van. Biztos jó is.
Egyre inkább meggyőzöm magam, hogy első lépésnek jó választás lesz a belga elé a D8E és a D8EE.

:crazy:
"Gól, amit a bíró megad, avagy az minősül OFF-nak, amit a moderátorok annak gondolnak."

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #503 Dátum: 2011. November 13. - 16:15:34 »
Ma lefentem a 8/8-os filamat a 4k/8k Norton-on.
Bőrözés, majd természetesen rögtön próba(2 napja növesztem a szakálam neki).
Eredmény szörnyű. A kés fantasztikusan vág, de valószinüleg ennek köszönthetően tele lettem apró pontvérzéssel. Kiméletlenül mindent vitt. Hol lehetett a hiba? Én arra gyanakszom, hogy nem bőröztem eleget.
Tippek?

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #504 Dátum: 2011. November 13. - 17:22:23 »
ZOZO, gondolom előtte jó néhány évig használaton kívül volt...ilyenkor én a felújítás után 220/1K, 4K/8K Norton, majd 1micron, 0,5micron gyémántpasztás soron megyek végig. Viszont ha volt már nemrégiben élezve, elég kell legyen a 4K/8K.
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető Penge

• Törzstag
  • LORD
« Válasz #505 Dátum: 2011. November 13. - 17:27:28 »
Meg kéne nézni azt az élt egy nagyító/mikroszkóp alatt, és látnád, hogy valójában mi a gond. Ha jónak érzed az élt, de mégis karcol, akkor valószínűleg pasztás bőr + sima bőr simítana a túl "fűrészes" élen. A további sima bőrözés lehet megoldja, lehet nem, ha az az állapot van, amire gondolok. Nálam is volt ilyen, nem sikerült jól a fenés, és a végén síkoltam a követ és kezdtem elölről.

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #506 Dátum: 2011. November 13. - 17:47:47 »
Köszi, ez csak megerőssit benne, hogy be kell szerezzek egy nagyitót, illetve egy 220/1000K Nortont

Nem elérhető jrabi

• Törzstag
« Válasz #507 Dátum: 2011. November 13. - 19:07:52 »
Köszi, ez csak megerőssit benne, hogy be kell szerezzek egy nagyitót, illetve egy 220/1000K Nortont
Nem akarok nagyon okoskodni, de szerintem ebben az esetben inkább "finomabb" irányban kellene gondolkodni. Azaz, esetleg Penge által javasolt pasztás bőr, esetleg pasztás balzafa sokat tudna segíteni. A balzafa, akár gyémántpasztával, ráadásul nem igényel jelentős kiadást...

Esetleg, ha nem jön össze, szerintem vagyunk egy páran akik szívesen átvesszük a borotvát!  :crazy:   :fetreng:
"A fájdalom elkerülhetetlen. A szenvedés választás dolga."

Nem elérhető jenessanyi

• Törzstag
    • Jenes razors
« Válasz #508 Dátum: 2011. November 13. - 19:39:48 »
Addig felesleges fentebb menni amíg a 8-as Nortonról nem jó még az eredmény. Ha vitte rendesen, csak kellemetlen volt, akkor menj vissza a 4-es oldalra picit, olyan 20-30 húzásra, és utána menj vissza a 8k oldalra egy 30 húzás erejéig, és próbáld meg utána. Mivel sokat nem írtál hogy milyen teszteket végeztél élezés közben, ezért csak tippelgetni tudnék mi volt az élével a gond.
"A statisztika egy olyan tudomány, amely matematikai úton bebizonyítja, hogyha 7 napig hasmenésem volt, majd 7 napig szorulásom, akkor az emésztésem egyszerűen tökéletes."

Nem elérhető ZOZO

• Törzstag
« Válasz #509 Dátum: 2011. November 13. - 20:05:45 »
Én sejtem, hogy mi volt a gond. Szerintem a türelmetlenségem. a 8K után csak a gyémántos bőrrel mentem át rajta és azzal is csak nagyjából. Amúgy a 8K után általában króm pasztás, vas oxidos, majd gyémánt sorrend szokott jönni. A tanulság, hogy a fenésnél sem szabad kapkodni!
Sanyi most már kezdem érteni miért használsz mikroszkópot.

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici