Szerző Téma: Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.  (Megtekintve 643472 alkalommal)

Nem elérhető Lacus_65

• Törzstag
Re:Élvezeti topik: kávé, tea, bor, párlat, dohány stb.
« Válasz #2025 Dátum: 2014. December 26. - 10:17:39 »
Akkor a választáshoz:
a nagyobb áruházakban szinte mindig lehet valamelyiket kóstolni. Például Neked a BestByte elég közel van, de az Auchan-Tesco-MediaMarkt vonal sincs messze!
Ennél jobb összehasonlítást nem tudok elképzelni.  ;D
A tartósságot meg szerintem kiveséztük abban a pár mondatban, nem is érdemes több szót vesztegetni rá.

Nem elérhető bbuffy

• Törzstag
  • ナイフ少年
« Válasz #2026 Dátum: 2014. December 26. - 12:44:39 »
Szinte az összes olasz podos gép jó választás lehet, szögegyszerű szerkezetek, 15 bar stabilan és kész is.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #2027 Dátum: 2014. December 26. - 12:46:18 »
Beüzemeltük a lidlis presszógépet ...
Milyen gépről van szó pontosan?
Villanydarálóval valamennyire megdaráltam,
Jól gondolom, hogy ez egy késes "mákdaráló"?

Fogalmam sincs. Állítólag én vettem valamikor, persze nem emlékszem magára a vásárlás tényére sem, azt sem tudtam, hogy van ilyesmi itthon. Mondjuk ez nem meglepő, néha összeveszek minden sz.rt, amire semmi szükségem.  :D
Szóval amíg nem látom azt, hogy elmerülne a nejem a presszókészítés világában, addig nem akartam még drága darálóba beruházni, viszont a kapott kávé szemes volt, ergo valamivel össze kellett aprítani. Így került elő a szekrényből ez az elektromos valami, amiről persze nem tudom, hogy mit hivatott darálni.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba. (Rejtő J.)

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #2028 Dátum: 2014. December 26. - 13:17:30 »
Nem vagyok nagy kávé(gép) szakértő, de az utóbbi hónapokban eléggé sokat utánaolvastam és beszéltem hozzáértőknek tekinthető emberekkel.
Ha már podos/kapszulás gép, akkor podos, mégpedig e.s.e podos. Ugyanis ebben az esetben jóval nagyobb a kávéválaszték mint minőségben, mint árban. Aki pedig ilyet behozott, javított, felújított, ezeket javasolja a megbízhatóbbak között:
pl. SGL Podstar és Prima Bar, Euromatic Joy, RDL Sweet, Grimac Terry, Didiesse Frog... (árban különböző kategóriák)

A kapszulás kávé állítólag a leggyengébb minőségben és a legmagasabb árban.

snake: presszóképes daráló nélkül sosem fogsz normális presszókávét készíteni. Szintén presszóértők szerint a daráló ugyanolyan fontos - ha nem fontosabb - mint maga a kávégép.
A szivarozásra szánt időt nem érdemes másra vesztegetni.

Nem elérhető KunEmber

• Moderátor
  • Törzstag
  • a babérolaj szerelmese
« Válasz #2029 Dátum: 2014. December 26. - 13:30:57 »
Kössz mindenkinek, még olvasok!

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #2030 Dátum: 2014. December 26. - 13:52:02 »

snake: presszóképes daráló nélkül sosem fogsz normális presszókávét készíteni. Szintén presszóértők szerint a daráló ugyanolyan fontos - ha nem fontosabb - mint maga a kávégép.

Ok, ezt értem. Tehát ha vennék 'gyárilag' presszókávéhoz darált minőségi kávét (mondjatok ilyet és persze tekintsünk el a friss őrléstől), akkor elvileg már csak a tömörítésen múlik a dolog?
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba. (Rejtő J.)

Nem elérhető bbuffy

• Törzstag
  • ナイフ少年
« Válasz #2031 Dátum: 2014. December 26. - 13:59:30 »

Ok, ezt értem. Tehát ha vennék 'gyárilag' presszókávéhoz darált minőségi kávét (mondjatok ilyet és persze tekintsünk el a friss őrléstől), akkor elvileg már csak a tömörítésen múlik a dolog?
Nincs ilyen sajnos.
A plazma csapdába eshet a zárt mágneses hurkokban, így itt sűrűsége megnövekszik. A nyitott hurkok esetén a plazma az erővonalak mentén kiszabadul és eltávolodik a Földtől. A plazmaréteg és a sugárzási öv is a zárt hurkokban található.

Nem elérhető wasytsur

• Törzstag
« Válasz #2032 Dátum: 2014. December 26. - 14:28:05 »
snake: ott meg az előre darált kávén bukik a dolog sajnos.
De ha a kávéőrlemény megfelelően darált az adott géphez, akkor elvileg még a tömörítés van (meg a vízhőfok, meg a szűrt víz, meg a csapolás ideje, meg a lefolyás időtartama, meg a ..... ) ;D
A standard értékek (mondhatni aranyszabály):
"
Felhasznált kávéőrlemény mennyisége:   7gr  +/- 0,5
Kifolyó víz (ill. kávé) hőfoka:   88°C +/- 2   (86-90 fok)
Elkészült eszpresszó hőfoka:   67°C +/- 3
Víznyomás a csaptelepben:   9 bar+/- 1   (8-10 bar)
Kávélefolyási idő:   25 mp +/- 2,5  (22-27 mp)
Eszpresszómennyiség a csészében (krémmel együtt):   25 ml +/- 2,5
"
A szivarozásra szánt időt nem érdemes másra vesztegetni.

Nem elérhető bbuffy

• Törzstag
  • ナイフ少年
« Válasz #2033 Dátum: 2014. December 26. - 14:34:39 »

Nem elérhető kezdőmókus

• Törzstag
« Válasz #2034 Dátum: 2014. December 26. - 17:35:02 »
Lehet, hogy kacsingatunk egy podos/kapszulás gép felé. Van esetleg egy kávés oldal, ahol ezekről a tudnivalók össze vannak gyűjtve?
Melyikbe mi megy, ár-érték arány, megbízhatóság, íz.

Szóval ha valaki tud ilyet, annak megköszönném.
Mindenképpen pod, kapszula egy nagy nagy lehúzás. Max az illy jó de ez meg horror áron van. A podos vonalat rengeteg olasz brand kínálja, harmad árán a kapszulásnak. Igaz nincs klúnifíling.
SZVSZ akkor már nem érdemes félúton megállni, és inkább már egy ún. szuperautomata, amibe szemes kávé megy. Abba tényleg azt rak az ember amit akar, és már középtávon olcsóbb. Egy új kb 90e (Saeco Xsmall, Odea Go), használtan kb 35-45e körül kezdődik.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #2035 Dátum: 2014. December 26. - 18:09:26 »
snake - akkor  ha jól sejtem a leírásodból, a készülékeid nem alkalmasak eszpresszó készítésére. Így hiába minden igyekezet, nem fog menni. Az is lehet, hogy nincs is szükségetek otthoni eszpresszózásra, ezt nektek kell eldönteni. Ha mégis, akkor első az alapanyag, a második az eszpresszóképes őrlő(lehet kézzel tekerős is), végül maga az eszpresszóképes kávéfőző.

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető snake

• Törzstag
« Válasz #2036 Dátum: 2014. December 26. - 21:42:15 »
snake - akkor  ha jól sejtem a leírásodból, a készülékeid nem alkalmasak eszpresszó készítésére. Így hiába minden igyekezet, nem fog menni. Az is lehet, hogy nincs is szükségetek otthoni eszpresszózásra, ezt nektek kell eldönteni. Ha mégis, akkor első az alapanyag, a második az eszpresszóképes őrlő(lehet kézzel tekerős is), végül maga az eszpresszóképes kávéfőző.
Ebből a háromból kettő elvileg adott ( kávé és gép), az őrlő hibádzik. De most délután volt nálunk vendégsereg, néhányan fogyasztottak az ezúttal nejem által készített léből és azt mondták jó. Persze lehet, hogy csak az udvariasság mondatta velük...:)
Valószínűleg ez a dolog számomra örökké rejtély marad, mármint hogy milyen minőségű, illetve minek nevezhető az a folyadék, amit a nejem gyárt kávé címszó alatt. Lehet, hogy valami lötty, vagy az is lehet, hogy tényleg jó, de viszonyítási alap kéne, az meg nálam nincs, hiába is kóstolnék bele.
Magam részéről maradok a forrócsoki - kakaó vonalnál.

Nem elérhető gregg

• Törzstag
  • Értelmes hozzászólások: 8
« Válasz #2037 Dátum: 2014. December 26. - 23:25:59 »
Értem. Azt kell készíteni, ami neki és a vendégeknek ízlik. Persze, ha az embernek van rá igénye, kedve, türelme, akkor ebben is lehet fejlődni.

"Minden ember akkora, amekkora dolgok feldühítik." - Sir Winston Churchill

Nem elérhető tothzoltan

• Törzstag
« Válasz #2038 Dátum: 2014. December 27. - 06:51:08 »
Ez a POD vonal most megfogott.
 ??? :jajne:

Espresso szeruseget lehet azokkal?
Ahogy nezem azert a pod arak is boven kapszula arban tudnak lenni.
Van, baj ahogy latom...  :crazy:
"Gól, amit a bíró megad, avagy az minősül OFF-nak, amit a moderátorok annak gondolnak."

Nem elérhető bbuffy

• Törzstag
  • ナイフ少年
« Válasz #2039 Dátum: 2014. December 27. - 07:53:13 »
Ez a POD vonal most megfogott.
 ??? :jajne:

Espresso szeruseget lehet azokkal?
Ahogy nezem azert a pod arak is boven kapszula arban tudnak lenni.
Van, baj ahogy latom...  :crazy:
Jó a pod, és tiszta kv. Környzetebarát, finom adlékmentes, és elég jól meg lehet lőni egy espresso szintjét vele. a párna azért jóval a kapszulás alatt van, persze itt is fizetsz a lustaságért.:)

Olvasatlan hozzászólások megtekintése a legutóbbi látogatásom óta.
Hozzászólásaimra érkezett új válaszok megtekintése.
Összes olvasatlan téma

iddaa net geciktirici